Kattengedrag  Forumindex Kattengedrag
Zinnige antwoorden op vragen over kattengedrag.
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   GebruikersgroepenGebruikersgroepen   RegistrerenRegistreren 
 ProfielProfiel   Log in om je privéberichten te bekijkenLog in om je privéberichten te bekijken   InloggenInloggen 

Kat bij konijnen

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Kattengedrag Forumindex -> Aanleren, afleren en trainen
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Ads


Geplaatst: Zo Jul 24, 2016 7:45     Onderwerp: Ads

Terug naar boven
Mark77Geregistreerd op: 05 Nov 2012
Berichten: 1

BerichtGeplaatst: Di Nov 06, 2012 12:05     Onderwerp: Kat bij konijnen Reageren met citaat

Hallo, ik weet niet of dit het subforum is, maar we zijn al een flinke bezig met ons inlezen over het samen hebben van katten en konijnen en weten dat het heel vaak goed gaat. We hebben het documentje (http://www.kattengedragcentrum.nl/bestanden/Kat%20en%20Konijn%20(bijlage).pdf) gelezen en veel forum verhalen, maar hebben toch nog vragen die iemand hier hopelijk uit ervaring weet te bantwoorden. Smile

We hebben momenteel 3 konijnen die altijd binnen zijn en overdag gewoon vrij door het huis kunnen lopen. We zouden, zoals gezegd, graag een kitten er bij nemen om deze samen met de konijnen te laten opgroeien. Dit lijkt ons beter dan meteen een volwassen kat bij hen neer te zetten want momenteel schrikken ze heel erg als ze in de tuin een kat zien lopen. Het nadeel van een kitten is natuurlijk wel dat deze veel met ze zou willen spelen en dat zouden we moeten beperken.

Wat geeft de beste kans om een rustige kat in de buurt van de konijnen te hebben? Sowieso zou de kat net als de konijnen niet buiten komen, behalve zomers in de tuin, dus jagen is er niet bij. Wat voor effect heeft geslacht en ras (we zijn eigenlijk niet zo van de raskatten)?
Katten hebben natuurlijk allemaal hun eigen karakter, dus helemaal zeker weten hoe een kat zich gedraagd in de buurt van konijnen weet je nooit en zeker niet als je kitten neemt, maar tips voor het koppelen van de kat met konijnen zouden zeer welkom zijn!

We hebben ook gelezen dat het vaak aangeraden is een kat te nemen die opgegroeid is met konijnen. Kan iemand hiervoor een goed adres aanraden als we besluiten een kat/kitten te nemen?

De kans is natuurlijk groot dat we af en toe op vakantie zullen gaan en we hebben iemand die heel goed de konijnen kan verzorgen bij haar thuis, maar absoluut geen kat zou willen hebben. Het is waarschijnlijk sowieso het beste om de kat rustig thuis te laten, maar hoe zou deze met de tijdelijke eenzaamheid omgaan en zou het problemen geven zodra kat en konijnen weer samen komen?

Verdere tips en waarschuwingen voor mogelijke valkuilen waar we in kunnen vallen zijn welkom! We willen dit absoluut niet overhaast doen en eerst zeker weten dat het geen kwaad kan voor de konijnen en kat.

Alvast bedankt!
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht Website bekijken
cattery_zaniematsuGeregistreerd op: 09 Jul 2006
Berichten: 80
Woonplaats: HIA

BerichtGeplaatst: Wo Nov 07, 2012 15:07     Onderwerp: Reageren met citaat

Hallo Mark,

Ik wil mijn ervaring met je delen.
Ik heb een aantal katten welke nooit met konijnen in aanraking zijn geweest. Op een dag kwamen er opeens onverwachts 2 konijnen op mijn pad. Deze konijnen waren van buren verderop in de straat welke op vakantie gingen en de konijnen "gewoon" vrij de straat op stuurde tijdens de 6 weken vakantiepret. Ik heb me ontfermd over de konijnen ondanks dat ik geen enkele kennis over konijnen had. Wat ik wel wist is dat ik wilde voorkomen dat ze binnen de kortste keren tot 100 stuks zouden uitbreiden. Ik wist niet eens hoe het geslacht te bepalen dus ging ik naar een goed bekendstaande dierenarts voor konijnen. Ik had me op een konijnenforum laten voorlichten dat niet elke dierenarts daarvoor in aanmerking kwam.
Eenmaal in de tuin en er is geen ontsnappen meer aan, behalve toen ze eenmaal zo diep gingen graven dat de tegels verzakte en de rest....
Maar goed, om op je vraag terug te komen. Hier zijn de konijnen en de katten direct aan elkaar voorgesteld. De katten gaan de konijnen uit de weg want ze vinden een konijn niet zo geschikt om mee te spelen of om mee om te gaan. De konijnen zijn wel nieuwsgierig naar de katten en willen ze besnuffelen. Maar de katten springen dan nerveus weg. Vinden ze echt niet leuk. Daarbij zijn de konijnen tegenwoordig aardig territoriaal en jagen de katten met regelmaat van hun plekje in de tuin. Ik moet dus extra maatregelen nemen om de katten rustige plekjes te geven waar de konijnen niet bij kunnen. Het zijn allemaal volwassen katten. Ik denk dat wanneer je met een kitten zou beginnen dat ze wel close met de konijnen om zou kunnen gaan. Maar daar heb ik geen ervaring mee. Mijn katten zijn van het ras Blauwe Rus. Maar voorheen had ik een Singapura en ook zij ging goed met de konijnen overweg. Ook heb ik htk-tjes gehad en ook zij gingen goed met de konijnen overweg. Daar heb ik foto's van. Maar maatjes als speelmaatjes zijn het nooit geworden. Ze spreken nou eenmaal een geheel andere taal.

Hier een foto van 1 van de htk-tjes met de konijnen :
Enkel geregistreerde gebruikers kunnen deze link zien op dit forum!
Geregistreerd of Log in op forum!Hier een link naar een van mijn albums met een aantal "dieren in de tuin" foto's :

Enkel geregistreerde gebruikers kunnen deze link zien op dit forum!
Geregistreerd of Log in op forum!


_________________
Groetjes,
Linda

Enkel geregistreerde gebruikers kunnen deze link zien op dit forum!
Geregistreerd of Log in op forum!

Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht Website bekijken MSN Messenger
ZoaGeregistreerd op: 11 Sep 2012
Berichten: 293
Woonplaats: Smilde

BerichtGeplaatst: Ma Nov 12, 2012 8:11     Onderwerp: Reageren met citaat

Vroeger bij mijn ouders thuis hadden we een dwergkonijn, een cavia en 3 katten. Twee katten negeerden het konijn en de cavia, maar de derde (toevallig ook een blauwe rus) speelde echt actief met het konijn. De katten waren er overigens eerder dan de knagers. De cavia liep altijd achter het konijn aan en nam niet veel eigen initiatief. Het ene moment rende konijn dan cavia dan kat voorbij en het andere moment eerst de kat dan konijn en dan cavia. De kat speelde heel voorzichtig met ingetrokken nagels met het konijn. De knagers mochten alleen onder toezicht uit hun verblijf ivm kabels etc. Dus was er ook altijd toezicht als de katten erbij waren. Het ging echt prima. Er zijn wel katten die konijnen vangen. Ik denk dat raskatten iha iets zachtaardiger qua karakter zijn, omdat ze daar meer op gefokt worden. Je kunt je voorstellen dat boerderijkatten genetisch gezien meer jagers zijn.

Misschien zou je eens kunnen kijken naar een herplaatser waarvan bekend is dat hij met konijnen samen kan. Kittens hebben veel energie. Ik zou dan liever twee kittens nemen, zodat ze zich een beetje op elkaar kunnen afreageren voor de konijnen aan de beurt zijn. Voor de sociale ontwikkeling van katten is het zeer bevorderlijk als ze met leeftijdsgenoten opgroeien.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
jolien04
Forum-adviseur


Geregistreerd op: 11 Dec 2009
Berichten: 161
Woonplaats: Amsterdam

BerichtGeplaatst: Ma Nov 12, 2012 10:08     Onderwerp: Reageren met citaat

Hoi Mark,

Ik denk dat je geen onderscheid kan maken tussen gedrag van raskat of geen-raskat. Een kat is een kat en zijn gedrag dus ook, daar zal het merk niets over zeggen.
Wat wel uit kan maken is zoals je zelf ook al zegt is of een kat (kitten) is opgegroeid met konijnen en dus is gesocialiseerd op/met konijnen. Volgens mij zijn wat oudere katten ook wat milder tegen konijnen dan de hele jonge kittens, maar dit is slechts speculatie.

Er staat een artikel op de site van het kattengedragsadviesbureau over het koppelen van katten en konijnen, ook op de pagina van Corina (knagers.net). Ik weet niet zeker of ik links mag doorgeven via het forum. Anders hoor ik het wel van de moderatoren.

Als jullie besluiten een kitten te nemen is het zeker beter om er 2 te nemen. Of 2 of geen. En dan of wel in de tuin of helemaal niet, want alleen met de zomer naar buiten is voor een kat veel te verwarrend, die kat wil doorgaans zelf bepalen of hij naar buiten mag. En die maken geen onderscheid tussen zomer of winter buiten zijn.

De 2 verhalen hiervoor waren positief over konijnen en katten samen. Mijn ervaring met konijnen en katten is ook positief, zolang er maar gaas tussen zit Smile. Ik zou het zelf niet aandurven om katten en konijnen samen te laten wonen in 1 huis. Mijn katten hebben binnen het rijk alleen en komen buiten in een afgeschermde tuin, waar ook de konijnen wonen (nu 4) in een grote afgeschermde ren van 4m2.
Ik vertrouw mijn katten absoluut niet samen met de (dwerg)konijnen. Een van de 2 is een superjager en hij zal ze ook pakken als hij de kans krijgt. Deze kat is wel opgegroeid met konijnen, maar ziet ze toch als prooi. De andere kat is wel heel leuk met de konijnen door het gaas heen, maar ook hier weer zal ze de konijnen misschien pakken als haar jachtinstinct wordt getriggert door een snelle ren of sprong van de konijnen.
Het hangt dus van de kat af hoe deze met konijnen om zal gaan. Misschien dat als je een slag grotere konijnen hebt dat deze minder als prooi gezien zullen worden, dat weet ik niet. Maar het lijkt me een lastige keuze om een kat(ten) te zoeken voor jullie konijnen.
Veel succes daarmee,

Jolien
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
angelaenlevGeregistreerd op: 29 Dec 2012
Berichten: 5

BerichtGeplaatst: Za Feb 09, 2013 19:16     Onderwerp: Reageren met citaat

ik heb sinds kort een kitten (siberische boskat, nu 19 weken) en ik had al 2 konijnen. De konijnen lopen los in huis en we hebben vanaf het begin hem gewoon bij de konijnen gezet. We houden hem goed in de gaten en als hij met de konijnen wil stoeien (het lijkt alsof hij ze als nestgenootjes ziet) dan zeggen we "zachtjes" en dan gaat hij ze likken, wat de konijnen weer erg lekker vinden. Ook liggen de konijnen vaak bij hem in zijn mandje of hij bij de konijnen in het hok.
De fokker van onze kitten had ons geadviseerd om de kitten duidelijk het gevoel te geven dat ze familie zijn, dus bv gezamelijk te eten geven en gezellig met z'n allen s'avonds op de bank. Dat heeft inderdaad geholpen, want hij behandeld ze inderdaad als familie: hij geeft ze kopjes, slaapt met ze, geeft ze uitgebreide wasbeurten en soms "pest" hij ze een beetje.
En de konijnen vinden hem ook leuk, want ze gaan regelmatig zelf bij hem liggen.
Erg leuk om de interactie tussen 2 soorten te zien die van nature vijand zijn!
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht Website bekijken
InekeGeregistreerd op: 01 Jun 2011
Berichten: 707

BerichtGeplaatst: Zo Feb 10, 2013 8:23     Onderwerp: Reageren met citaat

Wij hebben een korte ervaring met onze volwassen Blauwe Rus en een logeer konijn. Het konijn liep bij hem thuis altijd los in huis, dus bij ons ook. De kat vond het erg gezellig, en soms renden ze achter elkaar aan, soms lagen ze samen in de poezenmand. Geen enkel probleem. ( de kat lag ook samen met onze rat bij ons op schoot) het vervelende van het konijn was dat ie bij ons niet zindelijk was, en de kamer na twee dagen veranderde in een plas- en keuteltjes gebied. Daardoor hebben we hem moeten verbannen naar de keuken en bij keuken.( hij plaste ook op de stoelen) maar de kat was daarna ook graag in de keuken/bijkeuken. Het ging dus prima tussen hen.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Kattengedrag Forumindex -> Aanleren, afleren en trainen Tijden zijn in GMT - 3 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforumPowered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Vertaling door Lennart Goosens.

Abuse - Report Abuse - TOS & Privacy.
Powered by forumup.nl gratis forum, maak/open eigen forum! Created by Hyarbor & Qooqoa
TOP

Page generation time: 0.107