Kattengedrag © Forumindex Kattengedrag ©
Zinnige antwoorden op vragen over kattengedrag.
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   GebruikersgroepenGebruikersgroepen   RegistrerenRegistreren 
 ProfielProfiel   Log in om je privéberichten te bekijkenLog in om je privéberichten te bekijken   InloggenInloggen 

Plaats kattenbak en soort kattenbakvulling

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Kattengedrag © Forumindex -> Onzindelijkheid
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Ads


Geplaatst: Ma Jul 25, 2016 1:08     Onderwerp: Ads

Terug naar boven
janneke.d.langeGeregistreerd op: 08 Nov 2012
Berichten: 6
Woonplaats: Amsterdam

BerichtGeplaatst: Do Nov 15, 2012 9:10     Onderwerp: Plaats kattenbak en soort kattenbakvulling Reageren met citaat

Hoi allemaal,

Ik woon samen met mijn twee hele lieve kittens van ongeveer 7 en 8 maanden oud en mijn vriend in een klein appartement. Het meisje (Bolita) heeft nu sinds ongeveer een maand vier keer binnen (op bed of de was) geplast. Een medische oorzaak is uitgesloten dmv bloed- en urineonderzoek en daarom komt over 2 weken het kattengedragsadviesbureau langs voor een observatie en behandeling. Ondertussen heb ik alles gelezen op dit forum en op de website van het kattengedragsadviesbureau over onzindelijkheid en (de plaats van de) kattenbakken en heb ik aan het laatste het eea veranderd. Ik ben overgegaan van 2 op 3 kattenbakken. De twee kattenbakken stonden eerst allebei op het overdekte balkon en nu heb ik sinds ruim een week een derde kattenbak binnen in huis gezet. Of het heeft geholpen weet ik niet omdat ze meestal een poze van 1,5 / 2 weken tussen haar buiten-de bak plasjes heeft gehad...

Mijn probleem is dat het sinds het moment dat ik binnen een kattenbak heb gezet een constante strubbeling is geweest met mijn vriend die binnen geen kattenbak wil. Wij wonen in een klein appartement zonder extra (slaap)kamer en hij wil absoluut geen kattenbakluchtjes in huis. Hoewel ik het niet erg vind om voor mijn katjes kattenbakbehoeftes op te staan tegenover mijn vriend, vind ik het ook niet leuk. Jullie zouden mij dan ook heel erg helpen door input te geven op de volgende dingen.
1. Is het echt nodig dat de kattenbak binnen in huis staat of kan ik ook de drie kattenbakken verspreid over het overdekte en zeer goed toegankelijke balkon zetten en zo ja
2. wat kan ik (nog meer!) doen om de luchtjes van de kattenbak zoveel mogelijk te beperken? Buiten staan twee peewee kattenbakken met peewee houtkorrels en binnen een gewone kattenbak met cat´s best klontvormende houtsnippers. Ik schep iedere dag meerder keren, of eigenlijk na ieder kattenbakbezoek, de poepjes en plasjes eruit en leeg de inhoud een of twee keer per week waarna ik de bak grondig schoonmaak met Driehoek groene zeep en/of bleekmiddel.
3. Welke kattenbakvulling kunnen jullie aanraden? Heeft iemand misschien ervaring met de niet geurende silicaatkorrels? Ik hoorde dat deze veel minder ruiken.

Alvast heel heel erg bedankt!

Groetjes, Janneke
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht Website bekijken
janneke.d.langeGeregistreerd op: 08 Nov 2012
Berichten: 6
Woonplaats: Amsterdam

BerichtGeplaatst: Do Nov 15, 2012 9:23     Onderwerp: Reageren met citaat

Ze krijgen allebei trouwens Hill´s Science Plan Young Adult brokjes op advies van de dierenarts en af en toe wat vlees of vis uit een blikje zonder graantoevoegingen (almo nature of shiny cat).
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht Website bekijken
AlwinGeregistreerd op: 15 Sep 2012
Berichten: 6

BerichtGeplaatst: Do Nov 15, 2012 15:12     Onderwerp: Reageren met citaat

Ik heb wel gelezen dat katten niet van hout korrel vulling houden en alleen daardoor al buiten de bak gingen plassen.

Op dit moment gebruik ik zelf silicaat korrels van Nullodor en dat is absoluut reukloos.

Probeer anders eens een klein zakje.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
InekeGeregistreerd op: 01 Jun 2011
Berichten: 707

BerichtGeplaatst: Do Nov 15, 2012 18:16     Onderwerp: Reageren met citaat

Wij hebben al jaren houtvulling. Onze vorige katten vonden het prima en deze twee die we nu hebben hadden in het asiel ook houtvulling en vinden het bij ons ook prima. En het stinkt niet. Een voordeel is, dat het niet aan de pootjes blijft zitten en dat ze het dus niet door het huis lopen.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
jolien04
Forum-adviseur


Geregistreerd op: 11 Dec 2009
Berichten: 161
Woonplaats: Amsterdam

BerichtGeplaatst: Vr Nov 16, 2012 8:49     Onderwerp: Reageren met citaat

Hoi Janneke,

Goed dat jullie een extra kattenbak hebben gekocht! En dat jullie wat aan het plasprobleem gaan doen mbv gedragstherapie.
De plek van de bak is idd heel belangrijk.
1. Als je de bakken naast elkaar zet op het balkon zien de katten dat als een grote bak, het is dus echt belangrijk dat de bakken niet pal naast elkaar staan. Ik weet niet hoe groot jullie balkon is, maar ik zou daar niet 3 op zetten. Overleg met je vriend waar hij de bak absoluut niet wil hebben en bedenk samen een plek waar hij het minder erg zal vinden. Vertel je vriend dat bij katten helaas ook kattenbakken horen. Ga de ruimtes na en denk ook waar het fijn zou zijn voor de katten om een bak te hebben. Marcellina zal je ook goed kunnen helpen met een goede plek voor de bakken.
2. Het enige wat helpt en wat katvriendelijk is, is de bak inderdaad minimaal 2xper dag uitscheppen en 1x per week helemaal schoonmaken. Maar dat doe je al. Luchtjes en maskeerdingen zijn voor de kat niet fijn. Ze ruiken beter dan wij en al die parfum is voor mensen misschien fijn omdat ze geen plas of poep ruiken, maar voor katten is het niet fijn. Als je dat doet, zul je het niet echt moeten ruiken. Ik heb 3 bakken bij ons in huis staan (zonder kap) voor 2 katten en die ruik je niet, al staan ze in de gang, naast de bank en naast onze eettafel. Mensen die bij mij thuis komen zijn daar altijd verbaasd over, maar het is gewoon een kwestie van schoonhouden.
3. Katten vinden kattenbakvulling volgens mij het fijnst wat lijkt op zand/aarde, wat ze dus kunnen graven in een hoopje. Maar het is ook wat de kat gewend is. Ik heb kleine grintkorrels, dat vinden mijn katten het prettigst. En buiten in de tuin gewoon de aarde. Je kunt natuurlijk in 1 van de 3 bakken een andere vulling uitproberen dan wat ze gewend zijn en dan kijken welke ze liever gebruiken. Ik kan me wel voorstellen dat houtkorrels misschien meer geuren dan grint. Die korrels vallen ook uit elkaar en die kun je er nooit helemaal uit scheppen, wat met grint beter lukt.

Ik heb zelf ook wel eens discussies met mijn vriend over de kattenbehoeftes, maar als je er gewoon over praat moet dat echt op te lossen zijn. Laat hem anders wat literatuur lezen over waarom het nodig is, dat kan ook helpen. Er is veel te vinden op de site.

Succes! En ik hoop dat het plasprobleem snel wordt opgelost voor jullie. Maar dat moet zeker lukken met de hulp van het kattengedragsadviesbureau.

Jolien
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
janneke.d.langeGeregistreerd op: 08 Nov 2012
Berichten: 6
Woonplaats: Amsterdam

BerichtGeplaatst: Vr Nov 16, 2012 10:10     Onderwerp: Reageren met citaat

Bedankt allemaal voor jullie reacties! En Jolien, bedankt voor jouw fijne lange antwoord! Ik ga de vulling nu maar goed afwisselen, kleine kleikorrels, sillicaatkorrels en de peewee houtvulling. Iedere bak een ander spul en kijken wat ze het prettigst vinden. Hoewel ik nu wel alledrie de bakken weer op het balkon heb geplaatst. Bolita heeft vanmorgen weer lekker op ons bed geplast dus een bak binnen loste het probleem niet op, daar kan ik mijn vriend nu op dit moment in ieder geval niet van overtuigen... De drie bakken op het balkon staan wel een stuk (van ongeveer een meter) uit elkaar. Of is dat nog te dichtbij?
En hebben jullie misschien nog argumenten waarom de bakken buiten op het balkon plaatsten geen goed idee is?
Ik ben misschien ook gewoon te ongeduldig hoor. Waarschijnlijk moet ik gewoon wachten totdat ik al mijn vragen aan Marcellina kan voorleggen.

Nogmaals bedankt allemaal! Heel fijn om dit allemaal aan jullie voor te kunnen leggen Smile
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht Website bekijken
jolien04
Forum-adviseur


Geregistreerd op: 11 Dec 2009
Berichten: 161
Woonplaats: Amsterdam

BerichtGeplaatst: Vr Nov 16, 2012 10:53     Onderwerp: Reageren met citaat

Bakken plaatsen op het balkon is niet per definitie slecht. Tenzij ze dan ook alleen door jullie eigen katten gebruikt kunnen worden natuurlijk en niet door de hele buurtpopulatie. Een reden waarom je ze uit elkaar zet is dat de katten dan rustig kunnen plassen en zonder dat ze misschien de weg naar de bakken wordt ontzegd door de andere kat. Een kat kan niet 3 verschillende bakken in de gaten houden. Dus kan het zorgen voor minder stress. Maar Marcellina kan je dat allemaal veel beter uitleggen dan ik, dus ik zou haar als je niet kunt wachten gewoon anders even bellen dinsdag.
En stellen dat de ene bak binnen niet geholpen heeft is denk ik een beetje voorbarig. Misschien stond de bak niet op de juiste plek, maar waarschijnlijk is er meer aan de hand waarom Bolita op bed plast, maar daarom komt Marcellina ook langs.
Met het wisselen van kattenbakspul: houd wel 1 bak met vulling die ze gewend zijn. Geeft ze een alternatief van wat ze kennen, maar neem niet meteen het oude weg en 3 nieuwe dingen. Ze moeten wel zelf kunnen kiezen.

Jolien
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
janneke.d.langeGeregistreerd op: 08 Nov 2012
Berichten: 6
Woonplaats: Amsterdam

BerichtGeplaatst: Vr Nov 16, 2012 11:15     Onderwerp: Reageren met citaat

Het balkon is afgerasterd met een kattennet, er kunnen dus geen vreemde poezen en katten op! Maar de kou, is dat geen probleem?

Nogmaals bedankt!
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht Website bekijken
ZoaGeregistreerd op: 11 Sep 2012
Berichten: 293
Woonplaats: Smilde

BerichtGeplaatst: Vr Nov 16, 2012 12:09     Onderwerp: Reageren met citaat

Bed en was zijn natuurlijk lekkere zachte plekjes waar de urine goed geabsorbeerd wordt. Ik kan me voorstellen dat veel katten het helemaal niet vervelend vinden om op zulke plekken te plassen. Als je kunt kiezen tussen een zacht warm bed en een koud balkon.... Alleen jammer dat het voor ons mensen zo vervelend is. Confused Toen je een bak binnen had staan, stond die toen ook in de slaapkamer? Misschien zou je eens kunnen proberen om 3 bakken op verschillende plaatsen binnenshuis te zetten...je vriend zal er niet zo blij mee zijn, maar katlief misschien wel.

Mijn ervaring met houtkorrels is dat je haast geen kattenluchtjes ruikt. Meer een lichte houtgeur als erop geplast is. Als de katten net gepoept hebben, dan stinkt het wel, maar als ik drollen ruik dan schep ik ze er gelijk uit en is het opgelost. Elke 3 dagen verschoon ik de bakken helemaal afhankelijk van hoeveel ze gebruikt zijn. Ik heb 3 bakken voor 3 katten. Ze staan gewoon binnen. Eén in de hal, één in de slaapkamer en één in de keuken. Gelukkig heb ik momenteel geen wildplassers.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
sushiGeregistreerd op: 15 Jun 2008
Berichten: 634

BerichtGeplaatst: Za Nov 17, 2012 9:44     Onderwerp: Reageren met citaat

Hier gebruiken we biokat van bogena daar word het vocht in opgenomen en ruik je het niet.Ben zelf allergies voor de hout geur van houtkorrels.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Elles
Forum-adviseur


Geregistreerd op: 03 Okt 2006
Berichten: 1832
Woonplaats: Leiden

BerichtGeplaatst: Za Nov 17, 2012 11:23     Onderwerp: Reageren met citaat

In aanvulling op Joliens goede adviezen over kattenbakken en -vulling: het kan voor je katten simpelweg onaangenaam zijn om buiten te moeten plassen en poepen, en verder heb je waarschijnlijk maar één kattenluik naar het balkon. Dat betekent dat een van de katten dit luik kan 'bewaken' zodat de ander de bakken niet kan gebruiken. Mensen hebben dit soort dingen vaak niet in de gaten.
Daarom is het beter ook binnen bakken te hebben.
Je hebt tegenwoordig allerlei bakken die er minder kattenbakachtig uitzien, bijvoorbeeld in een kastje (kijk bv maar eens op Zooplus).
Als je bakken goed schoonhoudt, zoals Jolien al aangeeft, is er niks vies aan en ruik je er niets van.
Silicaatvulling is prima, maar alleen als je het na een week ververst. Dat maakt deze vulling tamelijk duur. De meeste mensen gebruiken silicaat wekenlang. Dat is erg onhygiënisch.
Klontvormend, fijn en en ongeparfumeerd grit vinden veel katten prettig.
Succes!

Google zet advertenties op dit forum. Ook van opleidingen, gedragstherapeuten en producten die wij niet aanbevelen.

_________________
Forum-adviseur

Enkel geregistreerde gebruikers kunnen deze link zien op dit forum!
Geregistreerd of Log in op forum!Enkel geregistreerde gebruikers kunnen deze link zien op dit forum!
Geregistreerd of Log in op forum!


Kattengedragsdeskundige. Schrijft over katten in o.a. De Telegraaf.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht AIM-naam
ZoaGeregistreerd op: 11 Sep 2012
Berichten: 293
Woonplaats: Smilde

BerichtGeplaatst: Zo Nov 25, 2012 13:41     Onderwerp: Reageren met citaat

Zit er eigenlijk een deksel op de bakken? sommige katten vinden het vervelend om een kleine ruimte binnen te gaan.

Andere katten zijn trouwens juist weer dol op kleine ruimtes, zoals Maru...

Kennen jullie Maru? Hij is één van de bekendste Youtubekatten. Ik moet altijd erg lachen om Maru en zijn dozen ( zie
Enkel geregistreerde gebruikers kunnen deze link zien op dit forum!
Geregistreerd of Log in op forum!

)
Zou je bij katten ook kunnen spreken van claustrofobie en claustrofielie?
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Kattengedrag © Forumindex -> Onzindelijkheid Tijden zijn in GMT - 3 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforumPowered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Vertaling door Lennart Goosens.

Abuse - Report Abuse - TOS & Privacy.
Powered by forumup.nl gratis forum, maak/open eigen forum! Created by Hyarbor & Qooqoa
TOP

Page generation time: 0.126